Technologie

Monitor de bebelusi accesat de hacker

Posted On
Posted By admin

Cand se naste un bebelus unul dintre obiectele pe care il vor parintii este un monitor de pe care sa vada ce face belelusul lor fara sa fie in camera respectiva. Daca ei se afla in alta camera si au treaba si nu pot sta cu bebelusul, monteaza o camera in dormitorul in care se afla bebelusul si un monitor in camera in care au ei treaba astfel incat sa vada daca bebelusul doarme, daca se trezeste si sa auda daca bebelusul plange. Acest obiect chiar este unul destul de util. Ceea ce probabil nu stiu parinti cand achizitioneaza un astfel de obiect este faptul ca bebelusul lor poate fi vazut si de hackeri, ceea ce face ca obiectul sa nu mai fie atat de sigur pe cat pare. 

Centrul National de Securitate Cibernetica recomanda ca dupa cumpararea monitorului sa se schimbe setarile astfel incat sa nu mai aiba acces altcineva. Daca parolele sunt prea simple un hacker poate sa acceseze acest monitor si sa vada si dispozitivele care sunt conectate in casa. 

Directorul tehnic al NCSC, dr. Ian Levy i-a avertizat pe cei care cumpara astfel de obiecte ca pe langa faptul ca sunt niste inovatii incredibile, ele pot fi foarte usor accesate de hackeri. 

Sunt cazuri in care hackerul a vorbit cu diferiti copii prefecandu-se ca sunt mos Craciun sau alte cazuri in care hackerii au urmatit paritii prin acel monitor. 

Expertii sugereaza trei sfaturi pe care cei care au un astfel de dispozitiv ar fi indicat sa le respecte pentru siguranta lor si a copilului. Primul sfat este schimare parole care de obieci este “admin” sau “0000”, in ceva mai greu si unic. Al doilea sfat se refera la software-ul pe care il are camera care trebuie pastrat. Si al treilea se refera la oprirea camerei daca nu au nevoie de ea. 

Companiile care fabrica aceste dispozitive le fac repede si cu un pret mic, iar la securitate nu se prea gandesc, pun accent pe alte lucruri si il ignora pe cel mai important dintre ele, ci anume securitate oamenilor care il folosesc. Un expert a precizat ca sunt necesare cerintele de securitate. In ianuarie guvernul din Marea Britanie a anuntat ca vrea sa dea o noua lege care sa ii aiba in vedere pe cei care fabrica astfel de produse, astfel incat sa ii faca se fie mai responsabili in ceea ce priveste securitatea oamenilor. 

Ultimele sfaturi ale NCSC sun dezactivarea UPnP (universal plug and play) si redirectionarea porturilor in setarile routerului. 

In cazul in care vreti sa va achizitionati un astfel de dispozitiv sau chiar daca aveti unul deja este foarte important sa tineti cont de cele trei sfaturi date de catre experti pentru siguranta voastra si a copilului. 

leave a Comment