Sanatate

Nu iti creea propriul dezinfectant

Posted On
Posted By admin

Din cauza virusului Corona, rafturile pe care era dezinfectantele au fost golite in cel mai scurt timp. De teama acestui virus oamenii sunt din ce in ce mai panicati si nu stiu ce alte metode de prevenire sa abordeze. Bineinteles ca spalatul pe maini este una dintre cele mai importante masuri de prevenire, ceea ce a dus la faptul de incercare de creare a propriilor dezinfectante in USA, pentru ca nu se mai gasesc dezinfectantele in magazine si nici macar online. 

Daca pare cea mai eficienta si sigura metoda sa iti creez tu propriul dezinfectant, ei bine specialisti spun ca daca se respecta reteta poate functiona, dar in cazul in care nu se respecta un singur lucru de acolo poti pati ceva destul de rau si nu se recomanda expunerea la aceste riscuri. Un farmacist a postat pe Twitter spunand ca desi functioneaza dezinfectantul facut acasa riscurile tot exista precum maini foarte uscate au chiar infectii ale pielii. Fiind specialist spune ca este foarte greu sa faci un dezinfectant, sa transformi alcoolul care este lichid intr-un gel. Cea mai buna metoda este spalatul pe maini cu sapun, spune el. 

Centrul de Control de Boli recomanda sa cumparam un dezinfectant care are minim 60% alcool, dar incercarea de a-l face acasa este foarte riscanta, deoarece este greu de facut si poate duce la alte probleme. 

Retele pentru dezinfectant mentioneaza utilizarea unui mix de alcool de  91% sau 99% dar si un gel de aloe vera, pentru ca alcool usuca pielea si trebuie sa fie si un ingredient care o hidrateaza. Daca nu se pune aloe vera in dezinfectant pielea poate chiar sa sangereze de la alcool. Dar in cazul in care nu folosesti suficient alcool dezinfectantul nu va fi la fel de puternic si bun astfel incat sa omoare microbii si germenii de pe mana. 

O alta problema care se poate intalni daca vrei sa iti faci dezinfectant acasa este faptul ca acum se gasesc destul de greu aloe vera si alcool. In cazul in care te-ai gandit sa folosesti vodka sau spirt in loc de alcool este din nou gresit, pentru ca acestea sunt amestecate cu apa astfel incat tu nu vei obtine un alcool de 91% sau 99 % ci doar de 40% care nu este suficient de puternic. 

Organizatie de Sanatate are instructiunile necesare pentru a creea dezinfectant de acasa dar ei tot nu recomanda sa se incerce aceasta metoda. Trebuie sa se foloseasca apa sterilizata si un alcoolometru pentru a se masura concentratie, iar acest lucru nu este deloc usor plus ca nu se gasesc atat de usor, la fel ca aloe vera. 

Prin urmare, cea mai eficienta metoda de o omori germenii si microbii este spalarea pe maini cu sapun si nu trebuie sa se incerce creare dezinfectantului pentru ca riscurile sunt destul de mari.

leave a Comment