S-au emis o multime de amenzi in ultima saptamana in randul proprietarilor de afaceri mici

Sectorul economic este, fara indoiala, unul dintre cele care au avut cel mai mult de suferit din cauza pandemiei de coronavirus. Si, evident, lucrurile nu s-au imbunatatit nici pe perioada starii de alerta, avand in vedere faptul ca statul inca detine controlul asupra unei parti importante a deciziilor in ceea ce priveste sectorul economic in momentul de fata. Ceea ce face ca politia, ANAF-ul si, in general, institutiile de control judiciar si fiscal din subordinea statului sa fii pornit un fel de razboi impotriva proprietarilor de restaurante, terase, hoteluri si multe alte tipuri de afaceri mici si mijlocii. Care se plang constant de modul in care autoritatile par a cauta sa-i amendeze cu orice pret, in ciuda eforturilor acestora de a se conforma cu noile reglementari tocmai pentru a nu ajunge in situatia de a plati sume imense catre bugetul de stat. Evident, este un trend din ce in ce mai ascendent, iar acest lucru se poate observa si din comunicatul oficial al Ministerului Afacerilor Interne pe aceasta tema.
„In urma evaluarii efectuate la nivelul unitatilor teritoriale de politie, au fost desfasurate 7.396 de acţiuni punctuale in 4.959 zone de actiune. La activitatile desfasurate, au fost angrenate 66.258 de efective, din care 34.318 poliţisti, 14.859 de jandarmi, 4.033 de poliţisti de frontiera, 705 cadre ISU, 6 cadre ale IGI, 8 cadre ale IGAV, 11.199 de poliţisti locali, 257 de reprezentanti din cadrul ANSVSA, 127 de reprezentanti ai ANPC, 309 angajati ai Ministerului Sanatatii, 230 angajati ai Ministerului Muncii, 148 de reprezentanti ai Ministerului Transporturilor, 59 de reprezentanti ai autoritatilor publice locale”, se arata in comunicatul emis de catre MAI.
Cu alte cuvinte, organele de ordine au efectuat nu mai putin de 7000 de actiuni de control doar in cadrul acestei saptamani, cu un efectiv de 66.000 de angajati ai mai multor institutii de stat. In urma acestor actiuni intreprinse in cursul acestei saptamani, un total de 247 de operatori economici au fost amendati, pe motiv ca nu ar fi respectat masurile in ceea ce priveste protectia impotriva imbolnavirii cu virusul COVID-19. Iar aici vorbim doar despre operatorii din sectorul economic, atunci cand vorbim despre persoane amendate de catre organ pentru nerespectarea masurilor de preventie, numarul se ridica la 6.471 de persoane. Desi acest numar nu este complet irelevant, avand in vedere faptul ca sunt o multime de romani care au neglijat masurile de preventie (acesta fiind si motivul pentru care Romania este in topul negativ al cazurilor noi de coronavirus in momentul de fata).
Toate acestea fiind spuse, in ceea ce priveste patronii de terase, baruri si restaurante, sunt aplicate unele masuri mult prea drastice, cel mai probabil cu scopul de a adauga venituri mai mari la bugetul de stat, insa aceste amenzi excesive pun in pericol sectorul economic al tarii, si asa destul de afectat pe timpul perioadei de pandemie.